En säkerhet kan vara bra att ha om man vill låna mycket pengar. Åtminstone har det varit så tidigare. En säkerhet är helt enkelt något som helt och hållet, eller till viss del, tillfaller den du lånat av ifall du inte kan betala tillbaka lånet. Hur funkar det att låna mycket utan säkerhet? Det ska vi titta närmare på nu.

Att låna utan säkerhet är standard idag

För inte allt för länge sedan tecknades de flesta lån med säkerhet. Lån utan säkerhet, så kallade blancolån, ansågs nästan som något lite suspekt eftersom man då fick räkna med väldigt mycket högre räntor än när det fanns en säkerhet med i bilden. Men detta har ändrats ganska dramatiskt och det är snarare tvärtom idag. Man kan gå till pantbanken och be om ett lån mot säkerhet, men det är inte många kreditinstitut eller banker som sysslar med den typen av utlåning. Så länge det inte handlar om stora lån och säkerheter med bestående värde, framförallt bostäder.

Alla smålån är utan säkerhet idag. Alltså lån som kallas smslån, snabblån, mikrolån och smålån. Det är en typ av lån som bygger på att det ska gå fort att ta ett lån och att sedan få ut sina pengar. En säkerhet gör det bara mer komplicerat för långivaren. Varför skulle ett företag som lånat ut tusen spänn vilja ha pant på motsvarande belopp? Det krävs ju kunskap, tid och andra resurser att sälja säkerheter för lån som förfallit till betalning. Det finns helt enkelt ingen business i det. Dagens kreditprövningar anses ge en realistisk bild av en låntagares återbetalningsförmåga. Det är en annan anledning till att du inte längre behöver en pant.

Låna mycket utan säkerhet; hur går det till och vad ska man tänka på?

Hur funkar det om man vill låna mycket utan säkerhet? Jag har försökt sammanställa allt som jag tycker är tänkvärt i en punktlista. Det här handlar om lån på 20 000 kronor och uppåt.

  • Leta efter lån av typen privatlån. Där krävs ingen säkerhet och du får göra vad du vill med pengarna.
  • Maxgränsen för hur mycket du kan låna varierar. Ofta handlar det om 40 000 – 50 000 kronor, men det finns långivare som medger lån på ett par hundra tusen utan säkerhet.
  • Det är din kreditvärdighet som avgör hur mycket du kan låna. Det viktigaste är att du saknar betalningsanmärkningar och har en bra fast inkomst.
  • I vissa falla kan du höja kreditvärdigheten genom att ha en medsökande eller borgenär.
  • Ju mer du lånar, desto viktigare blir det att jämföra lån online och välja ett lån med låg ränta.
  • Problemet med att att inte ha en säkerhet är att du blir skuldsatt om du inte kan betala tillbaka lånet.
  • I teorin kan du även låna till en bostad utan säkerhet men var medveten om att privatlån, som vi pratar om här, har högre ränta än ett vanligt bolån.
Author admin
Published
Categories Lån
Views 428

Tips för dig som vill låna pengar


youplay