Det finns över säkert hundra företag erbjuder lån idag, och ett tjugotal banker där du kan få olika typer av lån, spara pengar, teckna försäkringar och genomföra dina bankärenden. Det här är en faktiskt sak som inneburit en stor förändring för många av oss. Tidigare hade nästan alla en enda bank och de samlade allt sitt sparande, sina lån och sina försäkringar i den. Idag är det jättevanligt att ha en huvudbank, där man har sitt eventuella bolån och lönekonto, men vid sidan av det har man kanske ett separat kreditkort, en pensionsförvaltare, en separat bank för aktiehandel och ett par smålån hos olika långivare. Sen finns det vissa av oss som har eller (som i mitt fall) har har haft så många olika konton och lån på olika ställen att ekonomin blivit ganska tilltrasslad.

Här ska jag gå igenom för- och nackdelar med att samla sin ekonomi till en bank, och vad som talar för respektive emot att istället vara “otrogen” och ha massor av bankkontakter.

Argument som talar för att vara sin bank trogen

  • Du lär dig hur allt fungerar och kan lätt utföra dina ärenden.
  • Om du samlar alla din konton och försäkringar hos en bank kan du ofta få olika förmåner, till exempel lägre ränta på ditt bolån.
  • Det tar tid att leta efter nya lån och sparformer. Även om du kanske kan tjäna lite på det är det kanske inte värt det.
  • Din ekonomi blir mer lättöverskådlig om du bara har en bank.

Anledningar att anlita flera banker

  • Banker specialiserar sig på olika lån och sparformer. Om du jämför lån och sparformer har du större chans att hitta det bästa alternativet utifrån vad du vill uppnå.
  • Du kan ofta låna mer, totalt sett, om du ansöker om lån hos fler än en långivare.
  • Om du skulle bli av med ett kort eller bankdosa är det en fördel att ha tillgångar på flera ställen.

Vad jag själv har kommit fram till

Vilka slutsatser du drar utifrån argumenten jag listat ovan är helt upp till dig. Jag har själv lånat pengar på många olika håll och kanter och även haft konton på mer än en bank samtidigt. Det jag landat i är dock att ha allt samlat i en och samma bank. Jag tänker faktiskt inte säga vilken för då skulle nog många tro att jag skrev bara för att göra reklam för den. Tittar du på vilken som helst av våra lite större banker så kan de erbjuda så många olika sparformer att de flesta bör kunna hitta något som passar. Själv fick jag vad jag tycker var ett väldigt förmånligt billån tack vare att jag var en trogen kund hos banken. Det du kanske inte kan få hos en större bank är snabblån på små belopp som går in på kontot samma dag som du ansöker om dem. Ett alternativ till det är att ha ett betalkort med kredit. Då har du alltid en buffert trots att det kanske är nära inpå löning och nästan tomt på kontot.

Author admin
Published
Views 412

Tips för dig som vill låna pengar


youplay